Σελίδες

About

21 Μαρτίου 2017

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Αποκατάσταση των μικροομολογιούχων – θυμάτων του PSI ζητεί ο Γιώργος Καρασμάνης

Στη Βουλή ¨έφερε¨ ο Γιώργος Καρασμάνης την αγωνία των 15.000 μικροομολογιούχων που, εδώ και πέντε χρόνια περιμένουν αποκατάσταση της κραυγαλέας αδικίας σε βάρος τους με το άγριο ¨κούρεμα¨ της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους λόγω PSI.
Με Ερώτησή του ο πρώην Υπουργός – ο οποίος υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε αντιταχθεί σ’ αυτήν την απαράδεκτη περικοπή – υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

· Ότι πρόκειται για βιοπαλαιστές που κατέθεσαν τις οικονομίες ολόκληρης ζωής, εμπιστευόμενοι την αξιοπιστία ενός ευνομούμενου Κράτους και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
· Ότι η σημερινή Κυβέρνηση είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα θέσει τέλος σ’ αυτήν την αδικία – αλλά μέχρι στιγμής ουδέν πράττει.

…Και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, αν υπάρχει απόφαση και με ποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, για την αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Πότε θα αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι που καταληστεύτηκαν από το περιβόητο PSI»;

Επί σχεδόν μια πενταετία τώρα, 15.000 συμπατριώτες μας και οι οικογένειές τους, θύματα μιας κραυγαλέας αδικίας που τους έχει οδηγήσει σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, ζητούν δικαίωση.
Πρόκειται για τους μικροομολογιούχους οι οποίοι το 2009, εμπιστευόμενοι το Κράτος, αντί να στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό όπως έπραξαν άλλοι, ή να τα καταχωνιάσουν σε ντουλάπες και στρώματα, τα τοποθέτησαν σε ομόλογα του Δημοσίου. Δεν ήταν αυτό που λέμε ¨θεσμικοί επενδυτές¨ -πολλώ δε μάλλον δεν ήταν… ¨τζογαδόροι¨ - αλλά καθημερινοί άνθρωποι, οικογενειάρχες, απόμαχοι πολυετούς σκληρής δουλειάς… Πήραν αυτήν την απόφαση, με την βεβαιότητα ότι έτσι διασφάλιζαν τις οικονομίες μιας ζωής, στηριζόμενοι στην αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Με την πράξη τους αυτή, πέραν και της εύλογης προσδοκίας για κάποια μικρά οφέλη από την απόδοση των νόμιμων τόκων, συνέβαλαν κατά το μέτρο των δυνατοτήτων τους και στην στήριξη της εθνικής μας οικονομίας.
Η μεγάλη απογοήτευση, ήρθε 3 χρόνια μετά – το 2012 –όταν, στα πλαίσια εφαρμογής του περιβόητου PSI, ¨κουρεύτηκε¨ το 53,5 της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους. Και, παράλληλα, σε ένα άκρον άωτον εμπαιγμού, τους δόθηκε το εναπομείναν ποσό, πάλι σε ομόλογα, τα οποία λήγουν
το… 2042, μετά από τριάντα χρόνια! Δηλαδή, όταν η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων πιθανότατα δεν θα βρίσκεται εν ζωή!

ΕΠΕΙΔΗ, ο Ερωτών είχε τότε αντιταχθεί και σ’ αυτήν την απαράδεκτη απόφαση που καταλύει κάθε έννοια λογικής και αξιοπιστίας του Κράτους…
ΕΠΕΙΔΗ, σχεδόν στο σύνολό τους οι άνθρωποι αυτοί, αν και ηλικιωμένοι και πολλοί επιβαρυμένοι από ζητήματα υγείας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης – αρκετοί δε εξ αυτών έχουν επιπλέον να συνδράμουν και παιδιά άνεργα λόγω της παρατεινόμενης και επιδεινούμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης…
ΕΠΕΙΔΗ, το Κόμμα που σήμερα κυβερνά, είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι, ανερχόμενο στην εξουσία θα θέσει τέλος στην κατάφωρη αδικία καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία – αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πράξει το παραμικρό προς αυτήν την κατεύθυνση…
ΕΠΕΙΔΗ, η σημερινή Κυβέρνηση εν μέσω των ατελείωτων διαπραγματεύσεων, εξαγγέλλει ¨αντίμετρα¨ στα σκληρά μέτρα και την κρίση, αλλά κουβέντα δεν κάνει για την αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός Οικονομικών

Αν μέσα στους κυβερνητικούς οικονομικούς σχεδιασμούς έχει εκπονηθεί κάποιο συγκεκριμένο πλάνο και με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, ώστε σύμφωνα με όσα έχουν υποσχεθεί: Κατ’ αρχήν να δικαιωθούν τα θύματα αυτής της – κατά γενική ομολογία και αναγνώριση – εξόφθαλμης, κραυγαλέας αδικίας και, βεβαίως, να αποκατασταθεί η σοβαρά ¨τραυματισμένη¨ αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της.

Ο Ερωτών Βουλευτής


Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ